Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pizza z kurczakiem i anchois


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki
  • 200 ml  letniej wody
  • 20 g  drożdży
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
    Wierzch
  • 400 g  filetów z kurczaka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 główki  czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn
  • szałwia
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 8-10 sztuk filecików anchois
  • 10 sztuk zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g  sera żółtego
  • 1 sztuka mała mozzarella
  • świeża bazylia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuść w wodzie i wlej do miski z mąką i solą. Wyrób ciasto ręką. Pod koniec dodaj oliwę. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
  2. Wierzch: Piersi kurczaka i paprykę pokrój w paski, a cebule w piórka. Podsmaż na oliwie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wylep ciastem posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę.
  4. Pomidory wymieszane z przyprawami rozsmaruj na cieście. Ułóż mięso, paprykę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, anchois, oliwki, chili pokrojone w krążki, starty żółty ser i pokrojoną mozzarellę. Udekoruj bazylią. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE