Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pizza z kurczakiem i anchois


27.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki
  • 200 ml  letniej wody
  • 20 g  drożdży
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
    Wierzch
  • 400 g  filetów z kurczaka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 główki  czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn
  • szałwia
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 8-10 sztuk filecików anchois
  • 10 sztuk zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g  sera żółtego
  • 1 sztuka mała mozzarella
  • świeża bazylia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuść w wodzie i wlej do miski z mąką i solą. Wyrób ciasto ręką. Pod koniec dodaj oliwę. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
  2. Wierzch: Piersi kurczaka i paprykę pokrój w paski, a cebule w piórka. Podsmaż na oliwie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wylep ciastem posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę.
  4. Pomidory wymieszane z przyprawami rozsmaruj na cieście. Ułóż mięso, paprykę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, anchois, oliwki, chili pokrojone w krążki, starty żółty ser i pokrojoną mozzarellę. Udekoruj bazylią. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE