Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Placek po węgiersku z wołowiną


17.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placek po węgiersku z wołowiną to danie niestety kaloryczne, ale smaczne. Podczas smażenia placków należy potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Gulasz:
  • 1 kg  mięso
    wołowe lub wieprzowe
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 2 sztuki  cebula
    duża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 szklanki  bulion drobiowy
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki  mąka pszenna
    Placki ziemniaczane:
  • 1.5 kg  ziemniaki
    duże
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  mąka pszenna
    czubate
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 łyżki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 10 łyżek  olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Gulasz: Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż mięso do garnka, a na pozostałym oleju podsmaż cebulę. Do mięsa dodaj cebulę, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej wszystko bulionem, tak by przykrył mięso. Duś pod przykryciem przez 35 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką w proszku. Duś jeszcze przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Placki ziemniaczane: Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar płynu. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na niej duże placki.
  3. Placki po węgiersku z wołowiną: Placek ziemniaczany przełóż na duży talerz. Na połowę placka wyłóż porcję gulaszu i złóż placek na pół zakrywając farsz.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE