Dzisiaj jest: Sobota, 23.02.2019 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Placek po węgiersku z wołowiną


17.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placek po węgiersku z wołowiną to danie niestety kaloryczne, ale smaczne. Podczas smażenia placków należy potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Gulasz:
  • 1 kg  mięso
    wołowe lub wieprzowe
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 2 sztuki  cebula
    duża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 szklanki  bulion drobiowy
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki  mąka pszenna
    Placki ziemniaczane:
  • 1.5 kg  ziemniaki
    duże
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  mąka pszenna
    czubate
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 łyżki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 10 łyżek  olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Gulasz: Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż mięso do garnka, a na pozostałym oleju podsmaż cebulę. Do mięsa dodaj cebulę, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej wszystko bulionem, tak by przykrył mięso. Duś pod przykryciem przez 35 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką w proszku. Duś jeszcze przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Placki ziemniaczane: Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar płynu. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na niej duże placki.
  3. Placki po węgiersku z wołowiną: Placek ziemniaczany przełóż na duży talerz. Na połowę placka wyłóż porcję gulaszu i złóż placek na pół zakrywając farsz.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE