Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- Placki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- Farsz
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 sztuka duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryka słodka
- papryka ostra
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- czosnek granulowany
- 1 łyżeczka warzywka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy i wymieszaj. Smaż placki wielkości dna patelni.
- Posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami i przełóż na patelnię. Duś, aż będzie miękkie. Na koniec zagęść mąką.
- Nakładaj mięso na usmażone placki i podawaj z sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka