Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka polędwica wieprzowa
duża - 1 pęczek oregano
- 1 łyżeczka pieprz
tłuczony - 800 g kapusta biała
- 2 sztuki papryka
kolorowe - 200 g rzodkiew biała
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 sztuka por
mały - 300 g marchew
- 1 sztuka brokuł
mały - 200 g śmietana kremówka
- 50 ml olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę opłucz, osusz. Oregano drobno posiekaj, wrzuć na talerz i połącz z tłuczonym pieprzem. Mięso obtocz w mieszance ze wszystkich stron.
- Warzywa oczyść. Kapustę, marchewki, por oraz papryki pokrój na kawałki. Białą rzodkiew przekrój na pół i pokrój w plasterki. Brokuł podziel na różyczki. Czerwoną cebulę posiekaj w ósemki.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju. Obtoczoną w ziołach polędwicę smaż przez 10 minut. Następnie zrumienione mięso zdejmij z ognia i trzymaj w ciepłym miejscu przez 8 minut.
- Na osobnej patelni rozgrzej resztę oleju, wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do jarzyn wlej kremówkę. Całość gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Polędwicę pokrój w plasterki i podawaj z miksem warzyw.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku