Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka polędwiczka wieprzowa
- 1 sztuka drobno posiekana cebula
- 2 sztuki pokrojone w kostkę jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki octu kuchennego spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta cynamonu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj jabłka, rodzynki, ocet, cukier i cynamon. Zalej szklanką wody i duś na małym ogniu.
- Polędwicę umyj, osusz. Łyżkę oliwy wymieszaj z miodem, solą, pieprzem i rozmarynem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso.
- Następnie obsmaż polędwiczkę na złoty kolor na rozgrzanej patelni i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu odczekaj 5 minut, aby zatrzymać wszystkie soki w mięsie. Następnie pokrój w plastry i podawaj z jabłkowym chutney'em.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka