Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Polędwiczki w boczku z winogronami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 370 g  polędwiczki wieprzowej
  • 250 g  wędzonego boczku
  • 330 g  różowych winogron
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 400 g  ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz je do miękkości przez 25 minut.
  2. Polędwiczkę umyj, osusz, pokrój na plastry o grubości 2,5 cm, spłaszcz dłonią. Boczek pokrój na cienkie plasterki, umyj winogrona, większe przekrój na pół.
  3. Każdy plaster polędwicy owiń boczkiem, zepnij wykałaczką, posól, oprósz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, ułóż kawałki mięsa, smaż po 2 minuty z każdej strony. Wrzuć na patelnię winogrona i drobno posiekany czosnek, smaż na średnim ogniu, potrząsając patelnią, aż winogrona puszczą sok, a mięso usmaży się w środku. Przypraw do smaku. Podawaj z upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE