Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Polędwiczki w boczku z winogronami


13.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 370 g  polędwiczki wieprzowej
  • 250 g  wędzonego boczku
  • 330 g  różowych winogron
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 400 g  ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz je do miękkości przez 25 minut.
  2. Polędwiczkę umyj, osusz, pokrój na plastry o grubości 2,5 cm, spłaszcz dłonią. Boczek pokrój na cienkie plasterki, umyj winogrona, większe przekrój na pół.
  3. Każdy plaster polędwicy owiń boczkiem, zepnij wykałaczką, posól, oprósz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, ułóż kawałki mięsa, smaż po 2 minuty z każdej strony. Wrzuć na patelnię winogrona i drobno posiekany czosnek, smaż na średnim ogniu, potrząsając patelnią, aż winogrona puszczą sok, a mięso usmaży się w środku. Przypraw do smaku. Podawaj z upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE