Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki polędwiczki wieprzowe
- 1 kg śliwek
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki białego cukru
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- olej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml czerwonego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, osusz. Sól czosnkową wymieszaj z pieprzem, słodką papryką, rozmarynem, cynamonem i białym cukrem. Powstałą mieszanką natrzyj mięso.
- Zamarynowane polędwiczki skrop oliwą i odstaw na 30 minut.
- Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki.
- Połowę śliwek obsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj do nich 4 łyżeczki brązowego cukru i duś przez 4 minuty, aż cukier się skarmelizuje.
- Następnie wlej do śliwek wino, wymieszaj i duś, aż płyn się zredukuje. Gdy wino odparuje, przetrzyj śliwki przez sito. Sos zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Na rozgrzanym na patelni oleju smaż przez 25 minut polędwiczki. Smaż mięso obracając, by równomiernie się usmażyło. Na 10 minut przed końcem smażenia dodaj pozostałe śliwki.
- Gotowe polędwiczki pokrój w grube plastry, wyłóż na talerz i polej przygotowanym wcześniej sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka