Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Polędwiczki w sosie słodko-kwaśnym


12.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Polędwiczki w sosie słodko-kwaśnym to przepis na smaczne danie inspirowane kuchnią chińską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 240 g  makaron pełnoziarnisty
  • 360 g  polędwiczka wieprzowa
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  papryka
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1/2 sztuki  por
  • 520 g  sos słodko-kwaśny
  • 1 główka  kapusta
    młoda, nieduża
  • 4 łyżki  sok z cytryny
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w plasterki i skrop 2 łyżkami soku z cytryny oraz 1 łyżką oleju. Odstaw mięso na 10 minut.
  2. Marchew obierz, pokrój w plastry. Paprykę oczyść z nasion, umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Por obierz i posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim polędwiczki. Następnie zdejmij mięso z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę, pora, marchew i paprykę. Smaż wszystko przez 5 minut, a następnie podlej sosem słodko-kwaśnym i 1/2 szklanki wody. Duś przez 10 minut, po czym dodaj mięso i duś kolejne 10 minut.
  4. Kapustę poszatkuj, oprósz solą i zostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj.
  5. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed podaniem wymieszaj makaron z sosem, warzywami i polędwiczkami. Podawaj z surówką z kapusty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Alan

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE