Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka pomidory
duży, malinowy - 14 sztuk pomidorki koktajlowe
- 12 sztuk pomidory suszone
w oleju - 1 łyżka olej
z suszonych pomidorów - 1 sztuka cebula czosnkowa
duża - 2 łyżki masło
- 3 ząbki czosnek
- 2 łyżki zioła prowansalskie
- 1 łyżka cukier
+ szczypta - 400 g mięso mielone
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 opakowanie makaron tagliatelle (wstążki)
- 3 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - ser parmezan
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pomidor sparz, obierz ze skórki.
- Na patelni rozpuść masło, po czym dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę pomidor, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekane w paski suszone pomidory i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
- Pomidory dopraw ziołami prowansalskimi i podsmażaj przez 3 minuty. Gdy zmiękną, przelej je do blendera i zmiksuj na gładki sos, po czym ponownie wlej na patelnię. Dopraw 1 łyżką cukru, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Na patelnię dodaj makaron i mięso. Podsmażaj przez chwilę i od razu podawaj. Wierzch dania posyp świeżo startym parmezanem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku