Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pomidorowo-mięsne tagliatelle


02.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pomidorowo-mięsne tagliatelle to przepis na szybkie i smaczne danie inspirowane kuchnią włoską.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  pomidory
    duży, malinowy
  • 14 sztuk  pomidorki koktajlowe
  • 12 sztuk  pomidory suszone
    w oleju
  • 1 łyżka  olej
    z suszonych pomidorów
  • 1 sztuka  cebula czosnkowa
    duża
  • 2 łyżki  masło
  • 3 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  zioła prowansalskie
  • 1 łyżka  cukier
    + szczypta
  • 400 g  mięso mielone
  • 1 łyżeczka  sok z cytryny
  • 1 opakowanie  makaron tagliatelle (wstążki)
  • 3 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • ser parmezan
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pomidor sparz, obierz ze skórki.
  2. Na patelni rozpuść masło, po czym dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę pomidor, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekane w paski suszone pomidory i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
  3. Pomidory dopraw ziołami prowansalskimi i podsmażaj przez 3 minuty. Gdy zmiękną, przelej je do blendera i zmiksuj na gładki sos, po czym ponownie wlej na patelnię. Dopraw 1 łyżką cukru, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  4. Na patelnię dodaj makaron i mięso. Podsmażaj przez chwilę i od razu podawaj. Wierzch dania posyp świeżo startym parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE