Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Potrawka z indyka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Potrawkę z indyka można również podawać z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 300 g  filet z indyka
  • 3 sztuki  pieczarki
  • 2 sztuki  seler naciowy
    łodygi
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 1 szklanka  bulion
  • 2 łyżki  mąka
  • olej
    do smażenia
  • 2 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • czosnek granulowany
    do smaku
  • 2 kromki  chleb tostowy
  • 1 łyżka  masło
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż do oddzielnego naczynia. Pieczarki obierz, pokrój na kawałki i podsmaż na tej samej patelni skropionej z olejem. Dodaj do cebuli. Na tej samej patelni zrumień pokrojony seler i dodaj do cebuli i grzybów.
  2. Filet z indyka umyj, osusz, pokrój w paski. Oprósz mięso mąką i zrumień na rozgrzanym oleju.
  3. Mięso zalej bulionem. Następnie dodaj warzywa z grzybami, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Na patelni zrumień kromki chleba tostowego, po czym posmaruj je masłem czosnkowym. Podawaj jako dodatek do potrawki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE