Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pularda z cytryną po grecku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
To danie świetnie smakuje ze świeżym wielskim chlebem, doskonałym dodatkiem jest też ryż.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.4 kg  pularda
  • 2 sztuki  cytryna
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  seler naciowy
    łodygi
  • 40 g  masło klarowane
  • sól
    do smaku
  • 1 szczypta  pieprz cayenne
  • 100 ml  bulion warzywny
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Umyj pulardę na zewnątrz i od środka, pokrój na 14 kawałków i osusz.
  2. Cytryny umyj w gorącej wodzie, po czym cienko zetnij z nich skórkę i pokrój ją na wąskie paseczki. Z obu cytryn wyciśnij sok.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchew i selera oczyść, opłucz i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Nieco liści selera odłóż na bok.
  4. Roztop na patelni masło klarowane. Podsmaż na nim na dużym ogniu mięso, po czym zdejmij je i włóż warzywa. Duś je przez 5 minut, po czym dodaj ponownie kawałki pulardy i dopraw całość solą oraz pieprzem cayenne.
  5. Połącz bulion ze skórką oraz sokiem z cytryny i wlej go na patelnię. Umyj natkę. Posiekaj połowę listków i dodaj do składników. Przykryj naczynie i duś całość przez 30 minut na małym ogniu.
  6. Pozostałą natką i liśćmi selera posyp kurczaka przed podaniem.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE