Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- Sos
- 2 sztuki pory
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka chrzanu
- 50 ml śmietany 30%
- Dodatkowo
- sól
- pieprz
- mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajka, natkę, bułkę oraz po łyżeczce soli i pieprzu. Dokładnie wyrób, a następnie formuj niewielkie pulpeciki. Obtocz je w mące.
- Pulpety włóż do takiej ilości wrzątku, aby zostały przykryte. Gotuj 20 minut na średnim ogniu.
- Sos: Oczyść pory, pokrój je w półkrążki i podsmaż przez 10 minut na rozgrzanym maśle. Następnie oprósz je mąką i wlej szklankę wody spod gotujących się pulpetów. Gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj chrzan i śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej gorące pulpeciki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!