Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pulpeciki w sosie koperkowym


24.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka duża marchew
  • 1 sztuka czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 sztuka jajko
  • 1 pęczek  koperku
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  miękkiego masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone składniki dodaj do mięsa. Następnie dodaj do mięsa jeszcze jajko, 2/3 posiekanego pęczka koperku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Zwilżonymi dłońmi nabieraj porcje mięsa i formuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  3. W garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj do niego obraną i starkowaną marchew. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj pojedynczo pulpeciki. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Masło utrzyj z mąką. Dodaj je do bulionu, aby go zagęścić. Wsyp resztę posiekanego koperku. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  5. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE