Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowym


16.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowym najlepiej podawać z makaronem i kuleczkami minimozzarelli. Do sosu można dodać śmietanę.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Pulpeciki:
  • 500 g  mięso mielone
  • 3 ząbki  czosnek
  • 4 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, mielona, do smaku
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • 1 pęczek  natka pietruszki
    Sos:
  • 3 sztuki  jabłka
    średnie, winne
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  cebula
    prażona
  • 1 szklanka  sok pomidorowy
  • 4 łyżeczki  przecier pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, mielona, do smaku
  • bazylia
    świeża, do smaku
  • tymianek
    świeży, do smaku
  • 1 łyżka  oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz przyprawy. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
  2. Z masy mięsnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij pulpeciki łyżką cedzakową i przełóż je na talerz.
  3. Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj jabłka i chwilę smaż na małym ogniu.
  4. Dodaj sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażoną cebulę, posiekaną bazylię z tymiankiem i przyprawy. Gotuj wszystko razem przez chwilę, po czym dodaj pulpeciki i gotuj jeszcze 5 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE