Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Pulpety drobiowe
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 sztuka płaska łyżka majeranku
- 1 łyżka maggi
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany 30%
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
- Sos jarzynowy
- 2 sztuki średnie marchewki
- 1 sztuka nieduży por
- 1 łyżka masła
- 500 ml rosołu z gotowania pulpetów
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki maggi
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pulpety drobiowe: Pierś z kurczaka zmiel razem z czosnkiem przez maszynkę. Następnie dodaj kaszę manną, majeranek, maggi, śmietanę oraz jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Odstaw na 15 minut.
- Z mięsa uformuj pulpety i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj 8-10 minut.
- Sos jarzynowy: Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki.
- Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzane masło i duś do miękkości, dolewając rosół.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę, chrzan, maggi i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęść go łyżeczką mąki.
- Do sosu włóż pulpety i jeszcze chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka