Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Pulpety
- 1/2 sztuki cebuli
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- Sos
- 1 sztuka cebula
- 3 sztuki marchewki
- 1 sztuka mała pietruszka
- kawałek selera
- vegeta
- liść laurowy
- 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pulpety: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę umyj i również posiekaj. Bułkę namocz. Mięso przełóż do miski. Dodaj cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę oraz jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób masę i formuj z niej pulpeciki. Obtocz je w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Sos: zagotuj litr wody, dodaj liść, ziele angielskie i vegetę. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoto. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie cebulę wraz z warzywami wrzuć do wrzątku. Chwilę gotuj, po czym dodaj pulpety i gotuj jeszcze 20 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną natkę. Zagęść sos mąką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!