Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pulpety w sosie marchewkowym


19.06.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

    Pulpety
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1/2 kg  mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 ząbek  czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 sztuka czerstwa bułka
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
    Sos
  • 1 sztuka cebula
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 sztuka mała pietruszka
  • kawałek selera
  • vegeta
  • liść laurowy
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Pulpety: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę umyj i również posiekaj. Bułkę namocz. Mięso przełóż do miski. Dodaj cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę oraz jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób masę i formuj z niej pulpeciki. Obtocz je w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Sos: zagotuj litr wody, dodaj liść, ziele angielskie i vegetę. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoto. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie cebulę wraz z warzywami wrzuć do wrzątku. Chwilę gotuj, po czym dodaj pulpety i gotuj jeszcze 20 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną natkę. Zagęść sos mąką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE