Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pulpety z indyka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 2 łyżki  kaszki kukurydzianej
  • 1 sztuka jajko + 1 żółtko
  • sól
  • 1 ząbek  czosnku
  • pieprz
  • 750 ml  bulionu drobiowego
  • 4 łyżki  mąki
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 pęczek  koperku
  • 100 g  kwaśnej śmietany

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, kaszkę kukurydzianą, 1 jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wyrób na jednolitą masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz je w mące i porcjami wrzucaj na gorący bulion. Do zawartości garnka dodaj liść laurowy. Pulpety gotuj przez 25 minut.
  3. Śmietanę połącz z żółtkiem i dodaj do sosu. Podgrzewaj przez chwilę. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Koperek drobno posiekaj i dorzuć do przyrządzonego sosu. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE