Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rigati tricolore z sosem bolońskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 80 dag  makaronu rurki (w trzech kolorach)
  • 10 dag  parmezanu
  • 15 dag  sera mozzarella
    Sos boloński
  • 1/2 kg  mięsa mielonego wołowego
  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/2 sztuki selera
  • 1 sztuka mała puszka pomidorów bez skórki
  • 1 sztuka szkl. soku pomidorowego
  • 1/2 sztuki szkl. bulionu
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 1/2 łyżeczki  bazylii
  • 1 łyżeczka  oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • masło
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie przelej go zimną wodą i odcedź. Osusz i posyp drobno startym parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj olejem. Ułóż w niej pionowo ugotowany makaron.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso mielone. Gdy powstaną małe grudki przełóż mięso do garnka. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż osobno na rozgrzanym oleju po czym dodaj do mięsa. Podlej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Następnie podsmaż na oleju z dodatkiem masła, przełóż do mięsa. Gotuj na małym ogniu przez 90 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone pomidory i sok pomidorowy. Gotuj jeszcze 30 minut. Dopraw ziołami oraz przyprawami. Tak powstałym sosem napełnij rurki makaronowe.
  4. Nafaszerowany makaron posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE