Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 40 dag makaronu rigatoni
- 1 sztuka mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 12 plastrów boczku
- 1 sztuka gałązka rozmarynu
- 10 dag sera feta
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- 4 litry wody doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę na złoto (ok. 8 minut). Posypać ją cukrem i skarmelizować. Do zawartości rondla wlać ocet balsamiczny. Gotować ok. 2 minuty, po czym zdjąć z ognia.
- Do wrzątku wsypać makaron i gotować ok. 12 minut. Na głęboką patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i podgrzać. Plastry boczku pokroić w większe kawałki, dodać do zawartości patelni i podsmażyć. Z gałązki rozmarynu oderwać listki i dołożyć je do boczku. Dobrze wymieszać.
- Do zawartości patelni dorzucić cebulę z dodatkiem cukru, rozdrobnioną fetę. Wymieszać z odcedzonym makaronem. Doprawić solą i pieprzem. Danie serwować ozdobione natką pietruszki.