Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 400 g pieczarek
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj, oczyść, rozetnij na duży podłużny płat o grubości 3-4 cm.
- Mięso zamarynuj w oliwie z dodatkiem posiekanego czosnku oraz przypraw przez 4-5 godzin.
- Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj grzyby. Duś, aż płyn odparuje. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i bułkę tartą.
- Na schabie rozłóż farsz, zroluj. Roladę zepnij wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym. Włóż do rękawa kuchennego i piecz 70 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza