Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 6 sztuk jajek
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 1 kg mielonego karczku wieprzowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotuj 3 jajka na twardo. Obierz ze skorupek i posiekaj w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Wystudź. Dodaj starty ser, łyżkę bułki tartej, posiekane jajka, 1 surowe żółtko (białko odłóż). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
- Do mięsa dodaj koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, koncentrat i resztę bułki tartej. Wbij pozostałe 2 jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na posmarowanej olejem folii aluminiowej rozwałkuj mięso na prostokąt o grubości 1 cm. Na wierzch wyłóż masę ziemniaczaną. Za pomocą folii zwiń mięso w roladę. Posmaruj roztrzepanym białkiem.
- Roladę włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!