Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Rolada mięsno-ziemniaczana


17.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 50 dag  ziemniaków
  • 6 sztuk jajek
  • 10 dag  ostrego żółtego sera
  • 1 kg  mielonego karczku wieprzowego
  • 3 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka  posiekanego koperku
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki  posiekanego szczypiorku
  • 5 łyżek  bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotuj 3 jajka na twardo. Obierz ze skorupek i posiekaj w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Wystudź. Dodaj starty ser, łyżkę bułki tartej, posiekane jajka, 1 surowe żółtko (białko odłóż). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Do mięsa dodaj koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, koncentrat i resztę bułki tartej. Wbij pozostałe 2 jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Na posmarowanej olejem folii aluminiowej rozwałkuj mięso na prostokąt o grubości 1 cm. Na wierzch wyłóż masę ziemniaczaną. Za pomocą folii zwiń mięso w roladę. Posmaruj roztrzepanym białkiem.
  5. Roladę włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE