Dzisiaj jest: Wtorek, 21.11.2017 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Rolada szpinakowa z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami


07.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1/2 opakowania  mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
    Dodatkowo
  • 200 g  serka śmietankowego
  • 3 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 sztuki szalotki
  • 120 g  szynki parmeńskiej pokrojonej w plastry
  • 100 g  suszonych pomidorów

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Szpinak rozmroź, odciśnij. Na patelnię wrzuć masło, dodaj roztarty ząbek czosnku i smaż, aż masło się roztopi. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, gałkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy szpinakowej i wymieszaj.
  2. Tak przygotowane ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Piecz 12 minut w 190 st. C. Po upieczeniu przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
  3. Szpinakowa rolada: Ser zmiksuj z jogurtem. Dodaj posiekaną szalotkę. Pomidory osącz i pokrój w plastry.
  4. Na cieście ułóż plastry szynki. Na niej rozsmaruj masę serową, połowę powierzchni sera przykryj plastrami pomidorów. Ciasto zroluj formując roladę (zacznij od końca na którym ułożone są pomidory).
  5. Zawiń roladę w folię i w wilgotną ściereczkę. Włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  6. Przed podaniem odetnij twarde brzegi ciasta i pokrój roladę na grube plastry. Ułóż na półmisku wyłożonym sałatą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE