Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 sztuki jajka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- Dodatkowo
- 200 g serka śmietankowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 sztuki szalotki
- 120 g szynki parmeńskiej pokrojonej w plastry
- 100 g suszonych pomidorów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Szpinak rozmroź, odciśnij. Na patelnię wrzuć masło, dodaj roztarty ząbek czosnku i smaż, aż masło się roztopi. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, gałkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy szpinakowej i wymieszaj.
- Tak przygotowane ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Piecz 12 minut w 190 st. C. Po upieczeniu przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
- Szpinakowa rolada: Ser zmiksuj z jogurtem. Dodaj posiekaną szalotkę. Pomidory osącz i pokrój w plastry.
- Na cieście ułóż plastry szynki. Na niej rozsmaruj masę serową, połowę powierzchni sera przykryj plastrami pomidorów. Ciasto zroluj formując roladę (zacznij od końca na którym ułożone są pomidory).
- Zawiń roladę w folię i w wilgotną ściereczkę. Włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Przed podaniem odetnij twarde brzegi ciasta i pokrój roladę na grube plastry. Ułóż na półmisku wyłożonym sałatą.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia