Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 plastrów schabu
- olej
- Pasta z kolendry
- 1/2 sztuki pęczka kolendry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta cukru
- 3 sztuki listki bazylii
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 5-6 sztuk ziemniaków
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 50 ml śmietany 30%
- gałka muszkatołowa
- szpinak
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Następnie pokrój w cząstki. Wszystkie składniki na pastę wrzuć do miski i zmiksuj.
- Schab rozbij, posmaruj pastą z kolendry. Zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Smaż na rozgrzanym oleju. Następnie podlej wodą i duś do miękkości.
- Ziemniaki podsmaż na patelni z dodatkiem masła, oliwy i kurkumy. Szpinak sparz wrzątkiem i odcedź.
- Zdejmij roladki z patelni, odlej połowę płynu. Dodaj śmietanę oraz gałkę muszkatołową i zagotuj. Gotowym sosem polej roladki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka