Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Róża kalafiorowa z sosem


26.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni kalafior
  • 40 dag  mielonej łopatki
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  bułki tartej
  • 1/4 szklanki  bulionu warzywnego
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  ostrej papryki
    Sos
  • 2 sztuki duże pomidory
  • 1 sztuka posiekana papryczka czuszka
  • 3 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafiora oczyść z liści, opłucz i obgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmij delikatnie na półmisek. Usuń kilka różyczek ze środka.
  2. Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, posiekanym koperkiem, posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Masą mięsną wypełnij przestrzenie między różyczkami oraz środek kalafiora.
  3. Tak przygotowanego kalafiora ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz 15 minut polewając bulionem.
  4. Pomidory sparz, obierz i pokrój. Czuszkę drobno posiekaj. Składniki sosu duś przez 10 minut. Następnie polej nim kalafiora i piecz kolejne 40 minut w temperaturze 180 st. C, polewając sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE