Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5-6 sztuk pałek kurczaka
- 750 g mieszanki warzyw na patelnię
- 1 sztuka i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą. Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przełóż kurczaka do miski, dodaj słodką paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku oraz tymianek i wymieszaj.
- Na pozostałym ze smażenia tłuszczu skarmelizuj cukier. Następnie dodaj warzywa i duś około 5 minut, ciągle mieszając.
- Podsmażone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku pozostałym przyprawami, wymieszaj. Na warzywach ułóż kurczaka. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka