Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 opakowania włoszczyzny
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 350 g kiełbasy podwawelskiej
- 1 sztuka puszka całych pomidorów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę. Następnie dodaj warzywa i smaż wszystko przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj ryż, pomidory z zalewą oraz 250 ml wody. Dopraw do smaku solą i bazylią, wymieszaj. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia