Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ryż biały
- 520 g sos słodko-kwaśny
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 1/2 sztuki brokuł
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 ząbek czosnek
- 640 g kurczak
- 1 pęczek szczypior
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Brokuł podziel na różyczki. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Kurczaka umyj, usuń skórę, oddziel mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kurczaka. Następnie dodaj paprykę, cebulę i czosnek. Smaż razem przez 3 minuty. Po tym czasie dorzuć brokuł i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec podlej wszystko sosem słodko-kwaśnym, wymieszaj i gotuj razem przez 3 minuty. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia