Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Schab duszony w pomarańczach


21.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Schab duszony w pomarańczach to przepis na smaczne i aromatyczne danie.

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 kg  schab środkowy
  • 2 sztuki  pomarańcze
    duże
  • 1 ząbek  czosnek
    duży
  • 1 szklanka  wino białe wytrawne
  • 1/2 szklanki  bulion warzywny
  • 5 gałązek  tymianek
    +do dekoracji
  • 5 łyżek  olej
  • 1 łyżeczka  mąka ziemniaczana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem z obu stron. Wstaw mięso do lodówki na 30 minut. Pomarańcze dokładnie wyszoruj. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drugą pomarańczę obierz i wykrój z niej fileciki.
  2. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wlej sok z pomarańczy, 1 szklankę wina oraz bulion warzywny.
  3. Czosnek obierz, pokrój w plastry i ułóż na wierzchu schabu. Tymianek posiekaj i oprósz mięso. Na końcu dodaj skórkę startą z pomarańczy. Schab duś pod przykryciem przez 50 minut.
  4. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do mięsa. Na końcu dodaj fileciki z pomarańczy. Całość duś pod przykryciem przez 2 minuty. Schab pokrój w plastry i podawaj z sosem. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE