Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 1.5 kg schabu środkowego
- 20 dag sera białego
- 30 sztuk czarnych oliwek
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka żółtko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 10 sztuk listków szałwii
- 10 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biały ser wymieszaj z pokrojonymi oliwkami, pomidorami, czosnkiem, żółtkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Schab opłucz, osusz i ostrym nożem natnij wzdłuż mięsa kieszeń. Natrzyj schab solą, pieprzem, suszonymi ziołami, a w kieszeń włóż farsz serowy. Nacięcie zepnij wykałaczkami. Mięso obsmaż na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pieczeń podlej 1/2 szklanki wody i piecz 60 minut w temperaturze 190 st. C, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
- Świeże zioła opłucz, posiekaj i wymieszaj z pozostałą oliwą. Tak przygotowaną pastą posmaruj schab, i piecz go kolejne 40 minut.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy