Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 plastry schab karkowy
40 dag - 4 ząbki czosnek
- miód
do smarowania mięsa - 20 dag keczup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płaty mięsa lekko wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozkładamy na desce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, układamy na arkuszu folii aluminiowej, smarujemy obficie miodem.
- Folię szczelnie zawijamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (nie dodajemy żadnych przypraw!)
- Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wkładamy do gorącego, podgrzanego do temp. 200°C piekarnika na 30-35 minut.
- Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
- Gdy będzie miękkie, zalewamy keczupem.
- Składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy mięso na około 5 minut do gorącego piekarnika.