Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Schab pieczony z cebulą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rada: połówki cebul można lekko przymocować do mięsa za pomocą drewnianej wykałaczki.

1 porcja dla: 12 - 14 osób


Składniki

  • 2 kg  schab
    z kością
  • 12 sztuk  cebula
    średniej wielkości
  • 1 łyżeczka  majeranek
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • 1 łyżeczka  estragon
  • 1 łyżeczka  bazylia
  • 5 sztuk  goździki
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso oddzielamy od kości.
  2. W szerokim, płytkim naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i ziół.
  3. Do wrzątku wkładamy schab i podzielone na części schabowe kostki.
  4. Gotujemy delikatnie na małym ogniu przez 15 minut, zestawiamy, szczelnie przykrywamy.
  5. Mięso powinno stygnąć w aromatycznym wywarze.
  6. Ziemne lekko obsuszamy, posypujemy dość obficie pieprzem i rumienimy w tzw. głębokim tłuszczu ze wszystkich stron.
  7. Przekładamy do brytfanny, obkładamy połówkami cebul, w które wbijamy po jednym goździku, polewamy tłuszczem, w którym mięso się smażyło, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika (czas pieczenia mięsa zależy od jego grubości).
  8. Schab kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, obkładamy cebulą, polewamy niewielką ilością tłuszczu, w którym mięso się rumieniło.
  9. Podajemy z ziemniakami puree i zasmażanymi, czerwonymi buraczkami.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE