Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 1.5 kg schab
bez kości, w 1 kawałku - 1.5 l mleko
- 1 sztuka por
- 2 łyżki mąka
- 2 gałązki rozmaryn
- 1/3 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka cebula
- sól
do smaku - 5 ziarenek pieprz
- 2 listki szałwia
- 1 sztuka chili papryczka
mała - 3 ząbki czosnek
- olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj, osusz i natrzyj solą. Obłóż rozmarynem i owiń nicią bawełnianą. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do garnka wlej 3 łyżki oleju, rozgrzej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj schab i zrumień go ze wszystkich stron.
- W miseczce rozrób 2 łyżki mąki z odrobiną wody i wymieszaj z mlekiem. Powstałą mieszanką zalej schab, wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
- Seler obierz i razem z oczyszczonym porem pokrój na kawałki. Papryczkę chili umyj, usuń nasiona i drobno posiekaj. Pokrojone warzywa dodaj do mięsa razem z ziarenkami pieprzu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szałwią. Gotuj przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Po tym czasie wyjmij mięso z garnka. Powstały podczas gotowania sos przecedź i podawaj jako dodatek do mięsa.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku