Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Schab w mleku


25.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podczas gotowania schabu w mleku należy pamiętać o odwracaniu mięsa i mieszaniu pozostałych składników, by się nie przypaliły.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1.5 kg  schab
    bez kości, w 1 kawałku
  • 1.5 l  mleko
  • 1 sztuka  por
  • 2 łyżki  mąka
  • 2 gałązki  rozmaryn
  • 1/3 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  cebula
  • sól
    do smaku
  • 5 ziarenek  pieprz
  • 2 listki  szałwia
  • 1 sztuka  chili papryczka
    mała
  • 3 ząbki  czosnek
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Schab umyj, osusz i natrzyj solą. Obłóż rozmarynem i owiń nicią bawełnianą. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Do garnka wlej 3 łyżki oleju, rozgrzej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj schab i zrumień go ze wszystkich stron.
  3. W miseczce rozrób 2 łyżki mąki z odrobiną wody i wymieszaj z mlekiem. Powstałą mieszanką zalej schab, wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
  4. Seler obierz i razem z oczyszczonym porem pokrój na kawałki. Papryczkę chili umyj, usuń nasiona i drobno posiekaj. Pokrojone warzywa dodaj do mięsa razem z ziarenkami pieprzu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szałwią. Gotuj przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka. Powstały podczas gotowania sos przecedź i podawaj jako dodatek do mięsa.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

schabprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE