Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Schab z pastą ziołową


01.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Schab z pastą ziołową warto na kilka minut przed końcem pieczenia posmarować odrobiną miodu. Mięso będzie miało wtedy złocistą i chrupiąca skórkę.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  schab środkowy
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1/2 pęczki  oregano
  • 1 pęczek  bazylia
  • 1 ząbek  czosnek
  • 40 g  ser parmezan
  • 6 łyżek  olej
  • 3 sztuki  pomidory
  • 1 sztuka  cebula
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Zieleninę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Następnie przełóż ją do miseczki. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  2. Skórkę z cytryny drobno posiekaj i dodaj do zieleniny. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
  3. Schab opłucz, osusz i oczyść z nadmiaru tłuszczu. Na wierzchu mięsa zrób wzdłuż 3 nacięcia. Mięso natrzyj solą. W powstałe kieszonki włóż przygotowaną wcześniej pastę ziołową.
  4. Tak przygotowany schab owiń nicią i włóż do brytfanki. Wierzch mięsa polej olejem. Piecz 60 minut w 180 st. C. Po tym czasie pieczeń przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple.
  5. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie podlej ją sosem powstałym podczas pieczenia schabu i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  6. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się cebuli. Duś kolejne 5 minut. Całość dopraw do smaku. Gotowy sos podawaj jako dodatek do schabu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Alan

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE