Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Schabowe kotleciki z korzennymi śliwkami


06.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 8 sztuk cienkich kotletów schabowych
  • 40 dag  śliwek
  • 2 sztuki średnie cebule pokrojone w piórka
  • 5 łyżek  oleju
  • 2 łyżki  miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka  posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka  posiekanego rozmarynu
  • 1 szczypta  mielonego cynamonu
  • 1 szczypta  kardamonu
  • 1 szczypta  goździków
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Następnie obsmaż je po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż kotlety na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  3. Na tłuszczu po smażeniu kotletów podsmaż przez minutę cebulę z imbirem. Następnie dodaj śliwki, rozmaryn, 4 łyżki wody i miód. Duś 10 minut. Po tym czasie dopraw kardamonem i goździkami.
  4. Kotlety przełóż do sosu i zagotuj. Przed podaniem udekoruj gałązkami rozmarynu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE