Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 dag schab
- 50 dag pieczarki
- 2 sztuki cebula
- 1 szklanka rosół
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - przyprawa ziołowa
do smaku - olej
do smażenia - 1/2 szklanki śmietana
- mąka krupczatka
do panierowania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki (po 2 na porcję), panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla.
- Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i, często mieszając, smażymy, aż grzyby puszczą sok.
- Przekładamy do rondla ze schabem, całość podlewamy rosołem, dusimy do miękkości ok.15 minut, przyprawiamy do smaku, zaciągamy śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy.