Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kotlety schabowe
- 1 łyżeczka rozmaryn
suszony - 1 łyżeczka masło
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka miód
- 2 sztuki cebule
- 4 sztuki papryki
- 2 ząbki czosnek
- 500 g pomidory krojone
z puszki, bez skórki - 1 łyżeczka oregano
suszone - 1 łyżeczka ocet winny
- 1 szczypta sól
do smaku - 1 szczypta pieprz
do smaku - 1 łyżeczka olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos paprykowy: Cebule obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do zawartości naczynia dodaj paprykę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory i duś przez 15 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i octem winnym.
- Kotlety starannie umyj, osusz i oprósz solą, pieprzem oraz rozmarynem. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Mięso usmaż z obu stron na rumiano.
- Kawałki schabu polej octem balsamicznym wymieszanym z miodem. Smaż jeszcze przez chwilę. Kotlety podawaj z sosem paprykowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku