Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kotlety schabowe bez kości
- 1 sztuka jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- estragon
- zioła prowansalskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piwo wymieszaj z posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, estragonem i ziołami prowansalskimi.
- Kotlety rozbij, zalej przygotowaną wcześniej piwną marynatą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie kawałki mięsa wyjmij z marynaty. Obtaczaj w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu. Następnie panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju.
- Kwaśną śmietanę dopraw pieprzem, estragonem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kotlety.
Źródło przepisu: przyślij przepis!