Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Spaghetti bolognese


18.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  mięsa mielonego
  • 2 sztuki puszki krojonych pomidorów
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżeczki  suszonego oregano
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka  czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek  mleka
  • 4-5 łyżek  oliwy
  • 3 łyżki  sosu Worcestershire
  • 1 opakowanie  makaronu spaghetti
  • 50 g  tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Tak przygotowane marchew i cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Na środek patelni wrzuć mięso mielone i wymieszaj ze smażącymi się warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Podsmaż chwilę.
  3. Następnie dodaj wino i intensywnie gotując, zredukuj jego objętość. Na koniec dodaj pomidory z puszki i sos Worcestershire. Wszystko dobrze wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę, po czym zdejmij patelnię z ognia i zostaw na około 5 minut. Po tym czasie wlej mleko i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedź i rozłóż na talerze. Następnie polej sosem i posyp tartym parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE