Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 100 g wędzonego boczku
- 1 sztuka duży ząbek czosnku
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka żółtko
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, a następnie jeszcze gorący dodaj do podsmażonego boczku.
- Wbij do miski jajka oraz żółtko i wymieszaj je z serem.
- Masę jajeczną wlej do makaronu i mieszaj całość, gotując na małym ogniu, aż do połączenia wszystkich składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe danie przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka