Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Spaghetti carbonara


22.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Spaghetti carbonara to danie inspirowane kuchnią włoską. Przepis jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  makaron spaghetti
  • 1 łyżka  masło
  • 100 g  boczek
  • 2 ząbki  czosnek
  • 3 sztuki  żółtko z jajka
  • 150 g  śmietana
    30%
  • 150 g  ser parmezan
    drobno starty
  • 1 garść  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i zostaw do ocieknięcia. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek z boczkiem. Następnie zdejmij z patelni czosnek. Żółtka zmiksuj ze śmietaną oraz 1/2 startego parmezanu.
  3. Do zawartości patelni dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podgrzej. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową potrawę rozłóż na talerze. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE