Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Stek marynowany z masłem ziołowym


25.06.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki steki z udźca wołowego
  • 4 sztuki nieobrane ząbki czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka rozmarynu
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 3 sztuki liście laurowe
  • olej
  • sól
  • pieprz
    Masło ziołowe
  • 100 g  miękkiego masła
  • 1 łyżka  posiekanego koperku
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Steki włóż do miski i skrop oliwą. Ziele angielskie rozgnieć razem z czosnkiem. Liście rozmarynu dość grubo pokrój, a listki laurowe pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem i natrzyj mieszanką steki. Odstaw mięso na godzinę, by się zamarynowało. Po tym czasie oprósz steki solą i ponownie odstaw na 30 minut.
  2. Masło wymieszaj z posiekanymi koperkiem, natką oraz skórką cytrynową i wstaw do lodówki.
  3. Mięso wytrzyj z nadmiaru marynaty i smaż je na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Gotowe steki odstaw na kilka minut, by odpoczęły. Podawaj z masłem ziołowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE