Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Steki wieprzowe w jarzynach


29.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ziemniakami puree.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  stek wieprzowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa
    do smażenia
  • 4 sztuki  kalarepa
  • 4 sztuki  kalafior
    małe, porcjowe
  • 8 sztuk  marchew
    młode
  • 50 dag  fasolka szparagowa
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka  masło
  • masło
    do polania jarzyn
  • bułka tarta
    do polania jarzyn

Sposób przyrządzania:

  1. W szerokim naczyniu zagotowujemy wodę z solą, cukrem i masłem, wrzucamy obraną fasolkę.
  2. Po 10 minutach dodajemy obrane, pokrojone w cząstki lub plasterki kalarepki, wymoczone w wodzie z solą (wypłyną muszki) kalafiory i obrane marchewki (grubsze kroimy wzdłuż na połowę).
  3. Jarzyny gotujemy w odkrytym naczyniu (powinny być miękkie, ale nierozgotowane).
  4. Trzymamy w gorącej wodzie.
  5. Na rozgrzanym oleju smażymy steki, rumieniąc z obu stron, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło i smażymy jeszcze po 2 minuty z każdej strony.
  6. Na wygrzanych talerzach rozkładamy jednakową ilość dobrze odsączonych jarzyn, polewamy je zrumienionym masłem i tartą bułką, obok układamy świeżo usmażone steki.



Przepis dodany przez:

edyta1212

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

stekiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE