Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki stek wieprzowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - oliwa
do smażenia - 4 sztuki kalarepa
- 4 sztuki kalafior
małe, porcjowe - 8 sztuk marchew
młode - 50 dag fasolka szparagowa
- sól
- cukier
- 1 łyżeczka masło
- masło
do polania jarzyn - bułka tarta
do polania jarzyn
|
|
Sposób przyrządzania:
- W szerokim naczyniu zagotowujemy wodę z solą, cukrem i masłem, wrzucamy obraną fasolkę.
- Po 10 minutach dodajemy obrane, pokrojone w cząstki lub plasterki kalarepki, wymoczone w wodzie z solą (wypłyną muszki) kalafiory i obrane marchewki (grubsze kroimy wzdłuż na połowę).
- Jarzyny gotujemy w odkrytym naczyniu (powinny być miękkie, ale nierozgotowane).
- Trzymamy w gorącej wodzie.
- Na rozgrzanym oleju smażymy steki, rumieniąc z obu stron, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło i smażymy jeszcze po 2 minuty z każdej strony.
- Na wygrzanych talerzach rozkładamy jednakową ilość dobrze odsączonych jarzyn, polewamy je zrumienionym masłem i tartą bułką, obok układamy świeżo usmażone steki.