Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Steki wołowe z pomidorami


11.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 60 dag  rostbefu
  • 1 sztuka kieliszek wytrawnego sherry
  • 5-6 łyżek  sosu sojowego
  • 1-2 sztuki papryczki chili
  • 3 ząbki  czosnku
  • 3-4 łyżki  oleju
  • zioła prowansalskie
  • tabasco
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 4 sztuki pomidory malinowe
  • 4 sztuki ziemniaki
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Sos sojowy wymieszaj z sherry. Chili oczyść z pestek, posiekaj i dodaj do marynaty. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką posiekanych ziół prowansalskich oraz łyżką cukru, tabasco i pieprzem.
  2. Z rostbefu wytnij 4 steki o grubości 2 cm. Opłucz, osusz i polej marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, odwracając steki od czasu do czasu.
  3. Ziemniaki wyszoruj, ułóż na blasze i piecz 50 minut w temperaturze 200 st. C. Pomidory umyj, przekrój na połówki, oprósz ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą, ułóż na blasze obok ziemniaków. Piecz 10-15 minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż steki i smaż na rumiano przez 8-10 minut z jednej strony. Gdy od spodu będą rumiane, posmaruj jeszcze marynatą i obróć. Oprósz solą zarumienioną stronę steków. Dosmaż z drugiej strony (6-8 minut).
  5. Gotowe steki przełóż na ogrzane talerze. Połowę pieczonych pomidorków przetrzyj przez sito i polej musem steki. Obok ułóż pozostałe pomidorki i ziemniaki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE