Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Świąteczny bigos po śląsku


10.12.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bigos to tradycyjne danie, które króluje na świątecznych stołach, często jako uzupełnienie wigilijnego menu. Choć jego wykonanie wymaga nieco pracy, mamy pewność, że pyszny i aromatyczny zachwyci wszystkich domowników i przybyłych gości. Co najważniejsze - świąteczny bigos może być wielokrotnie podgrzewany, jego smak jest wówczas jeszcze lepszy!

1 porcja dla: 15 - 20 osób


Składniki

  • 2 kg  kapusta kiszona
  • 1/2 główki  kapusta biała
  • 1/2 kg  boczek wędzony
  • 1 kg  łopatka wieprzowa
  • 1/2 kg  wołowina
  • 200 g  słonina
  • 4 sztuki  kiełbasa
  • 1 szklanka  bulion
  • 4 sztuki  cebula
  • 100 g  grzyby suszone
  • 15 sztuk  suszone śliwki
  • 2 sztuki  jabłka
    winne
  • 250 g  przecier pomidorowy
  • 4 sztuki  liście laurowe
  • 6 ziarenek  ziele angielskie
  • 5 ziarenek  jałowiec
  • 1 łyżeczka  kminek
  • 1 łyżka  majeranek
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
  • 1 szklanka  wino czerwone wytrawne
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu.
  2. Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
  3. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę. Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali - to nic złego - nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku.
  5. Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 394

Przepisy: 30


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE