Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sznycle z indyka z frytkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sznycle z indyka z frytkami to danie, które zachwyci każdego smakosza. Jeśli chcemy, by danie było mniej kaloryczne frytki można upiec w piekarniku zamiast smażyć.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  sznycel z indyka
  • 1 sztuka  jajka
  • 3 łyżki  bułka tarta
  • 10 łyżek  olej rzepakowy
  • 760 g  ziemniaki
  • 1/4 główki  kapusta biała
  • 2 łyżki  majonez
    czubate
  • 2 łyżki  śmietana
  • sól
    do smaku
  • 1/2 sztuki  cytryna

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę poszatkuj, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Odciśnij kapustę i wymieszaj z sosem.
  2. Mięso umyj, wysusz, lekko rozbij tłuczkiem i oprósz solą. Sznycle panieruj w rozkłóconym z łyżką wody jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanych na patelni 2 łyżkach oleju. Usmażone sznycle przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
  3. Ziemniaki pokrój na frytki i usmaż je na pozostałym oleju. Przełóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Gotowe sznycle podawaj z frytkami, sałatką z kapusty i kawałkiem cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE