Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g sznycel z indyka
- 1 sztuka jajka
- 3 łyżki bułka tarta
- 10 łyżek olej rzepakowy
- 760 g ziemniaki
- 1/4 główki kapusta biała
- 2 łyżki majonez
czubate - 2 łyżki śmietana
- sól
do smaku - 1/2 sztuki cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Odciśnij kapustę i wymieszaj z sosem.
- Mięso umyj, wysusz, lekko rozbij tłuczkiem i oprósz solą. Sznycle panieruj w rozkłóconym z łyżką wody jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanych na patelni 2 łyżkach oleju. Usmażone sznycle przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
- Ziemniaki pokrój na frytki i usmaż je na pozostałym oleju. Przełóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe sznycle podawaj z frytkami, sałatką z kapusty i kawałkiem cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia