Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szwedzkie klopsiki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Nie używaj do tego przepisu galaretki z żurawiny, gdyż nie nadaje się na sos.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  boczek wędzony
  • 1 sztuka  cebula
  • 450 g  wieprzowina
    mielona
  • 50 g  bułka tarta
  • 1/2 łyżeczki  ziele angielskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 15 g  masło
  • 1 łyżka  olej
  • 1 sztuka  cytryna
  • 3 łyżki  żurawina
  • 4 łyżki  koperek
    posiekany
  • 150 ml  bulion drobiowy
  • 150 ml  śmietana kwaśna
  • koperek
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Drobno pokrój boczek z wyciętą skórką oraz cebulę i przełóż do dużej miski.
  2. Dodaj mielone mięso, bułkę tartą, ziele angielskie oraz sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Ulep z mięsnej masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Na dużej patelni podgrzej masło z olejem, a następnie włóż pulpeciki i smaż na dużym ogniu 6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zarumienią się ze wszystkich stron.
  5. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, po czym dodaj oba składniki wraz z żurawiną, 2 łyżkami koperku i bulionem do pulpecików.
  6. Zagotuj, cały czas mieszając, a potem przykryj i duś 5 minut na średnim ogniu.
  7. Następnie odkryj potrawę i gotuj kolejne 5 minut, aż klopsiki będą uduszone i prawie cały płyn wyparuje.
  8. Sos stopniowo wymieszaj z kwaśną śmietaną i pozostałym koperkiem.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. 0. Na koniec ostrożnie podgrzej całość, aż sos będzie gorący.
  11. 1. Danie podawaj udekorowane świeżym koperkiem.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 18


Zobacz więcej na temat:

klopsikiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE