Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Taco z mięsem mielonym i fasolą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Taco to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawowym składnikiem tortilli do tacos jest mąka kukurydziana, w odróżnieniu od burrito, do którego tortilla składa się głównie z mąki pszennej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mielona wołowina
  • 4-6 liści  sałata
  • 6 łyżek  sos salsa
    pikantny
  • 1 puszka  kukurydza konserwowa
  • 1 puszka  fasola czerwona konserwowa
  • 100 g  fasolka szparagowa
  • 1 sztuka  papryka czerwona
    mała
  • 3 łyżki  masło klarowane
  • 1/4 łyżeczki  kmin rzymski
  • sól
    do smaku
    Placki:
  • 300 g  mąka kukurydziana
  • 150 g  mąka pszenna
  • 100 g  margaryna
  • 1.5 szklanek  woda
  • masło klarowane
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Placki: Do miski wsyp mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodaj odrobinę soli, margarynę oraz 1,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto, podziel je na porcje wielkości kurzego jajka i odłóż na kilka minut. Następnie rozwałkuj je na 20-centymetrowe placki i smaż na natłuszczonej, rozgrzanej patelni.
  2. Farsz: Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  3. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso. Następnie dodaj pozostałe składniki, dopraw solą, kminem, salsą i dokładnie wymieszaj. Uzyskany farsz podziel na 4 części.
  4. Na dole placka ułóż kilka kawałków porwanej sałaty. Na wierzch nałóż farsz i złóż placki na pół. Zapiekaj kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE