Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk torilli kukurydzianych
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 sztuka pomidor
- sól
- pieprz
- ostra papryka mielona
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- Sos
- 1 sztuka dojrzałe awokado
- 1/2 sztuki limonki
- 1 sztuka szalotka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmaż. Wrzuć mięso, podsmaż, po czym przykryj i duś przez 10 minut.
- Pomidora umyj, osusz, pokrój i dorzuć do mięsa. Potrawę odkryj i smaż jeszcze przez 5 minut, aż sok odparuje. Przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem.
- Awokado obierz, rozgnieć widelcem, polej sokiem z limonki. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj.
- Tortille podgrzej na suchej patelni, złóż i nakładaj do nich farsz mięsny i sos. Udekoruj natką pietruszki. Podawaj z ćwiartkami limonki.
Źródło przepisu: moje smaki życia