Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tarta z kurczakiem i warzywami


23.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  mąki pszennej
  • 100 g  zimnego masła
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • 1 łyżeczka  soli
    Farsz
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania  fety
  • 1 sztuka pomidor
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka jajko
  • 1 ząbek  czosnku
  • 30 g  oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj masło i siekaj nożem, aż do powstania grudek. Następnie dodaj jajko oraz śmietanę i zagnieć.
  2. Formę do tarty wyklej ciastem. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w 200 st. C.
  3. Farsz: Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni. Po kilku minutach dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, a na koniec dorzuć paprykę i oliwki.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ułóż na nim pokrojony w plastry pomidor bez skórki. Wyłóż farsz.
  5. Jajko roztrzep widelcem, dopraw solą oraz pieprzem i wylej na tartę. Wierzch posyp tartą fetą. Tartę piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE