Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tarta z podgrzybkami i polędwiczką


17.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciasto na spód należy przed wyłożeniem farszu upiec na złoty kolor. Jeśli tego się nie zrobi, po wyłożeniu farszu ciasto już się nie upiecze.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 250 g  mąka
  • 125 g  masło
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 1/4 szklanki  woda
    zimna
    Farsz:
  • 300 g  polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 300 g  podgrzybki
  • 40 g  masło
  • 1 sztuka  por
    duży
  • 5 łyżek  ser żółty
    tarty
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • tymianek
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, żółtko, wodę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyklej ciastem formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz spód przez 15 minut w 190 st. C. Po wyjęciu ostudź.
  2. Mięso pokrój na kawałki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie przykryj i duś przez 15 minut. Po tym czasie odkryj i odparuj sos.
  3. Grzyby oczyść, podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj pokrojonego pora i gotuj mieszając, aż większość płynu odparuje.
  4. Grzyby wymieszaj z mięsem. Na wystudzony spód wyłóż farsz i posyp startym serem. Piecz 35 minut w 170 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE