Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąka
- 125 g masło
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/4 szklanki woda
zimna
- Farsz:
- 300 g polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 300 g podgrzybki
- 40 g masło
- 1 sztuka por
duży - 5 łyżek ser żółty
tarty - sól
do smaku - pieprz
do smaku - tymianek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, żółtko, wodę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyklej ciastem formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz spód przez 15 minut w 190 st. C. Po wyjęciu ostudź.
- Mięso pokrój na kawałki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie przykryj i duś przez 15 minut. Po tym czasie odkryj i odparuj sos.
- Grzyby oczyść, podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj pokrojonego pora i gotuj mieszając, aż większość płynu odparuje.
- Grzyby wymieszaj z mięsem. Na wystudzony spód wyłóż farsz i posyp startym serem. Piecz 35 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia